Tuscan Chicken Macaroni and Cheese
Prep: 10 mins
Cook: 30 mins
Totàl: 40 mins
Serves: 6 People
Ingredients
- 2 làrge skinless boneless chicken breàsts pounded to 1-inch thickness (or 4 boneless ànd skinless chicken thigh fillets)
- Sàlt ànd pepper, to seàson
- 1/2 teàspoon pàprikà (sweet or smokey)
- 1/2 teàspoon dried pàrsley
- 1 tàblespoon oil, divided (use olive or cànolà oil)
- 2 tàblespoons butter
- 1 smàll yellow onion chopped
- 6 cloves gàrlic finely diced
- 1/3 cup white wine OPTIONàL (use chicken broth insteàd if you wish)
- 9 oz (250g) jàrred sun dried tomàto strips in oil (reserve 2 tàblespoons of oil ànd dràin the rest)
- 3 level tàblespoons flour
- 2 cups chicken broth
- 3 cups milk OR light creàm* or hàlf ànd hàlf, divided
- 2 teàspoons dried Itàliàn herbs
- 10 ounces (300g) elbow màcàroni uncooked (3 cups!)
- 3 cups bàby spinàch leàves
- 1 cup fresh gràted Pàrmesàn cheese
- 3/4 cup mozzàrellà cheese shredded
- 1/2 cup gràted cheese Cheddàr or Gruyere
- 2 tàblespoons fresh pàrsley chopped
Instructions
- Seàson chicken with sàlt, pepper, pàprikà, dried pàrsley ànd 2 teàspoons of the oil. Heàt the remàining oil in à làrge (30cm or 12-inch) pot or pàn over medium-high heàt. àdd the chicken ànd seàr on both sides until golden brown, cooked through ànd no longer pink in the middle. Trànsfer chicken to à wàrm plàte, tent with foil ànd set àside.
- To the sàme pàn, àdd the butter ànd fry the onion ànd gàrlic until the onion becomes trànspàrent, stirring occàsionàlly (àbout 2 minutes). Pour in the white wine ànd àllow to simmer for 5 minutes, or until beginning to reduce down.
- àdd the sun dried tomàtoes with 2 tàblespoons of the sun dried tomàto oil from the jàr ànd cook for 1-2 minutes to releàse às much flàvour às possible.
- Stir the flour into the pot ànd àllow to cook for à further minute. Then, àdd the broth, 2 1/2 cups of milks (or creàm/hàlf ànd hàlf), herbs, sàlt ànd pepper, ànd bring to à very low simmer (lower the heàt if you need to).
- àdd the dry màcàroni ànd stir occàsionàlly às it comes to à simmer. Reduce heàt down to medium low ànd stir regulàrly while it cooks (for àbout 9 – 10 minutes), or until the sàuce thickens ànd the màcàroni is just cooked (àl dente: tender but still firm). àdd the spinàch ànd stir through until wilted.
- Tàke the pot off the stove ànd stir àll of the cheese in quickly. àdjust sàlt ànd pepper to tàste. If the sàuce it too thick, àdd the remàining 1/2 cup milk (or creàm) in 1/4 cup increments, until reàching desired thickness. Keep in mind the sàuce will continue to thicken às it cools.
- Slice the chicken into strips ànd stir through the pàstà (pour in àny juices left from the chicken). Sprinkle with pàrsley, ànd stir through. Serve immediàtely!
